MBA(Master Business Administration) | Mühendisler Birliği

MBA(Master Business Administration)

MBA(Master Business Administration)

MBA programları (Master of Business Administration – İşletme Yüksek lisansı) halen Dünya’daki en prestijli ve popüler yüksek lisans programlarının başında yer almaktadır. Yapısı itibariyle iş dünyasına gerekli olan profesyonel iş gücünü sağlamak olan MBA programlarının bu kadar popüler olmasının elbette ki ana sebeplerinden birisi, MBA diplomasına sahip çalışanların yıllık gelirlerin yüksekliğidir. Bir diğer sebep ise uluslarası firmaların MBA diploması sahibi kişileri genellikle daha öncelikle tercih etmeleridir. Bu da kariyer basamaklarını biraz daha hızlı tırmanmak için küçük bir ipucu olarak bir kenarda bulunsun.

MBA nedir ve kariyerinizi nasıl geliştirir?

Günden güne daha fazla duymaya başladığımız MBA’nin İngilizce açılımı Master Business Administration’dır. Türkçesi ile İşletme Yüksek Lisansı anlamına gelmektedir. Yani Lisansüstü bir yeterlilik derecesi almak anlamına gelmektedir

MBA (Master of Business Administration), işadamı ve iş kadınlarına yönelik olarak geliştirilmiş lisansüstü bir yeterlik derecesidir. MBA’in amacı, öğrencileri rekabetçi dünyanın yönetim sorumluluğunu üstlenebilecek bireyler haline getirecek şekilde eğitmektir. MBA programlarında öğrencilere pazarlama, finans, muhasebe, ekonomi, iletişim, insan kaynakları ve operasyon yönetimi gibi alanlarda dersler sunulur.

Bu tip programların ilk ortaya çıkışı, hızla sanayileşen ABD’de şirketlerin yönetim kadroları için bilimsel yaklaşımlar talep etmesiyle birlikte 19. yüzyılın sonlarında gerçekleşmiştir. Özellikle son 20-30 yıl içerisinde, dünya genelinde işletme dalında tercih edilen bir yeterlik haline gelmiştir. Çoğu ülkedeki İşletme okulları adaylarına tam-zamanlı yurtdışında MBA, yarı-zamanlı MBA, yönetici MBA ve uzaktan MBA gibi değişik olanaklar sunmaktadır.

ABD’de İşletme alanlarında yüksek lisans imkânı sunan ilk okul Dartmouth College bünyesinde 1900 senesinde kurulan Tuck School of Business idi. Ancak bu MBA değil, Ticaret dalında bir MS (bilimsel yüksek lisans) programıydı. İlk gerçek MBA programıysa Harvard Lisansüstü İşletme Okulu tarafından 1908 yılında gerçekleştirildi. İş hayatında çalışanlar için Executive MBA (eMBA – Yönetici MBA) alanındaki ilk programı sunan okul ise 1943 yılında University of Chicago altındaki Booth School of Business oldu.

1950 yılında Kanada’daki University of Western Ontario, 1951 yılında da Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki University of Pretoria bu programı ABD dışında sunan ilk okullar oldular. Avrupa’daki ilk MBA ise 1957 yılında Fransa’da, zaten bu amaç doğrultusunda kurulan INSEAD tarafından sunuldu. Türkiye’de de üniversiteler İşletme yüksek lisans programlarına bu ismi vermeyi tercih etmektedirler.

MBA programlarında katılan öğrencilere pazarlama, ekonomi ve finans, girişimcilik, iletişim, insan kaynakları, yönetim ve liderlik becerileri ve operasyon yönetiminin, şirketlerde yöneticilik yapmanın bilimsel ve akademik eğitimleri verilir. Bu eğitimler sayesinde MBA programına katılan kişiler ileri düzeyde eğitim ve yönetim becerileri kazanarak, bulundukları pozisyonlarda daha iyi bir yönetim sergileyebilirler.

MBA diploması gerçekten fark yaratır mı?

Bu soruya kısaca evet diyebiliriz. Uluslararası öğrencilerin MBA eğitimlerini almalarındaki ana sebeplerden birisi, daha yüksek maaşlar ile işe başlamaları olarak belirtilmektedir. Ayrıca takip eden yıllardaki maaş artışları da alınan MBA diploması sayesinde oransal olarak daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.

MBA pahalı bir program mı?

Bu soruya ise hem evet hem de hayır şeklinde yanıt verilebilir. En popüler yüksek lisans programlarından birisi olduğu için, MBA programları, diğer yüksek lisans programlarına oranla daha pahalıdır. Ancak göz önünde bulundurulması gereken konu, verilen bu eğitim ücretlerinin geri dönüş süreleri ve miktarlarıdır. Elbette ki yıllık 5 bin USD ila 80 bin USD arasında değişen eğitim ücretleri olan MBA programları mevcuttur. Burada tercih yaparken, mutlaka üniversitelerin eğitim programlarını ve öğrencilerin mezuniyetten sonra ne kadar zaman içerisinde ve hangi maaşlar ile iş bulduklarının iyi araştırılması gerekmektedir.

MBA her zaman yüksek lisans programları içerisinde öğrenciler ve işverenler tarafından tercih edilen bir eğitim olmaya devam etmektedir.Bu sebepten dolayı uluslararası alanda faaliyet gösteren bir şirkette çalışmak isteyen öğrencilerin, MBA programları için araştırma yapmaları ve bütçeleri doğrultusunda uygun bir eğitim planlaması yapmaları son derece faydalı olacaktır.

Okumaya Devam Et
Bu yazılar da hoşunuza gidebilir...

Kırklareli Üniversitesi-İnşaat Mühendisliği

Daha Fazla Kariyer