Açık Pencereden Gelen Gürültüyü Azaltmak Mümkün! | Mühendisler Birliği

Açık Pencereden Gelen Gürültüyü Azaltmak Mümkün!

Çevre Müh.

Açık Pencereden Gelen Gürültüyü Azaltmak Mümkün!

Günümüzde ki en büyük kirliliklerinden olan gürültü kirliliğine maruz kaldığımızı sıklıkla hissederiz. Kapıyı pencereyi örter rahatsız olduğumuz sesi azaltmaya çalışırız ama yaz döneminde gürültü kirliliği ile sıcak arasında ikilemde kalırız. Artık ikilemde kalmamıza gerek kalmayacak teknolojiler gelişmeye devam ediyor.

Açık pencerelerden geçen sesin yoğunluğunu azaltabilen yeni bir cihaz, Bilimsel Raporlar’daki prensip kanıtı çalışmasında sunulmuştur . İki panelli sürgülü pencereye sığar ve kentsel ulaşım gürültülerinin algılanan yüksekliğini yarıya kadar azaltabilir (10 desibel azaltma).

Bhan Lam ve arkadaşları tarafından monte edilmiş olan aletin, bir sabit 24 hoparlörü (çapında her 4.5 cm) oluşur ızgara deseni , bir pencerenin iç ve pencere dışında yer alan bir sensöre bağlı bar. Sensör binanın dışında gürültü algılarsa, hoparlörler algılanan gürültüyle aynı frekansta ancak ters ses dalgalarıyla “anti-gürültü” yayar . Bu “gürültü önleyici” algılanan gürültüyü iptal eder ve pencere açık olsa bile odaya giren gürültü kirliliğinin hacmini azaltır.

Yazarlar cihazlarını bir kopya odasının penceresine yerleştirerek ve iki metre uzaklıktaki bir hoparlörden karayolu trafiği , tren ve uçak sesleri çalarak test ettiler . Odanın içindeki 18 mikrofon, gürültü kontrol cihazı etkinleştirilmeden önce ve sonra seste değişiklikler olduğunu tespit etti. Yazarlar, 300 Hz’nin üzerinde frekans ve trafik ve tren sesleri gibi sesler için 10 desibel gürültüye kadar azalma gözlemlediler.

Bulgular, cihazın açık bir pencereden iletilen gürültü seviyesini azaltmada başarılı olduğunu göstermektedir. Yazarlar , evleri havalandırırken açık bir pencereden giren gürültü seviyelerini azaltmak için kullanılabileceğini ve şehirlerde yaşayan insanların sağlığını iyileştirebileceğini umuyor.

Daha Fazla Çevre Müh.