Mimar Mı? Mühendis Mi? | Mühendisler Birliği

Mimar Mı? Mühendis Mi?

İnşaat Müh.

Mimar Mı? Mühendis Mi?

Mimar ve mühendis kimdir ?

Mimar ve İnşaat mühendisi arasındaki farklar ve benzerlikler

İlk olarak şunu bilmeliyiz ki mimarlıkta sanat ve estetik ağır basarken inşaat mühendisliğinde çok iyi bir matematik ve fiziğin olması gerekir. Fizik ve matematik kurallarını iyi bilmeyen ve mantığını çözememiş biri inşaat mühendisliğinde çok zorluklar çeker. Eğer mimar olmak istiyorsanız ilk önce iyi hayal gücünüzün ve tasarım yapabilme yeteneğinizin olması gerekir. Bana sıkça gelen sorular inşaat mühendisi ne yapar, mimar mı daha üstün inşaat mühendisi mi, hangisinin imza yetkisi var, mimarlık mı inşaat mühendisliği mi, hangisi daha iyi, hangisinde daha kolay iş bulabilirim? Bu iki meslek arasında kalan taze mühendisler için bu yazıyı hazırlamak istedim. İlk önce ne yapmak ve ne olmak istediğinize karar vermeniz önemli. Gerek bu meslekler gerek diğer meslekler için bu kural geçerlidir, çünkü ilk önce ne olmak istiyorum, hangi konular ilgi alanım içerisinde, hangi konularda yetenekliyim gibi konuları düşünmek zorundayız. Çünkü seçeceğimiz meslekler artık bizim geleceğimiz olacak, bir ömür boyu o mesleği yapacağız ve bu meslekle bütünleşip ona göre yaşamaya başlayacağız.

Mimar; evin genişliği, yüksekliği, hangi odanın nerede olacağını, güneşi görüp görmemesini, yapıların çağın şartlarına, insanların ihtiyaçlarına ve isteklerine göre düşünüp tasarlar ve mimari projeye döküp inşaat mühendisine verir. İnşaat mühendisinin kurtaramadığı ve ekstra kolona, perdeye, değişikliğe ihtiyaç duyduğu zaman mimara danışarak projeyi birlikte değiştirdikleri zamanlarda oluyor. İş tamamlandığında mimar mimari projesini imzalar. Ülkemizde mimarlık okulları yabancı dil sınıfı hariç dört yıldır.
İnşaat mühendisi mimardan aldığı projenin matematiksel ve fiziksel hesaplamalarını yapar. Metraj hesapları, en az bütçeyle en sağlam yapı nasıl yapılır gibi konular üzerinde çalışırlar. Örneğin hangi tür beton kullanılacak, kaç ton beton, demir gidecek ve demirler kaçlık demir olacak, kolonların yeri nerede olacak, kaçlık kolon kullanılacak, kolonlar binayı taşır mı taşımaz mı, zemin tipi nasıl olacak, binanın temeli kaç metre derinlikte olacak vs. şeyleri hesaplayıp işin başına geçer. Aynı zaman da mimarın hatası varsa o hatayı da bulup projeyi yeniden düzenler. İnşaat mühendisi iş tamamlandığında statik projeyi imzalar. İnşaat mühendisliği; yapı, hidrolik, ulaşım, yapı işletmeciliği, geoteknik, malzeme bilimi gibi alt dallara ayrılır. Ülkemizde inşaat mühendislikleri yabancı dili sınıfı hariç 4 senedir.

Mimar Mı Daha Üstün Yoksa İnşaat Mühendisi Mi?

Bütün meslekler için söyleyebileceğim bir şey vardır: Hiçbir meslek diğer bir meslekten üstün değildir. Mimarlık ve inşaat mühendisliği işlerini birlikte yürüten, bir ekibin farklı parçalarıdır.

Mimar Mı Daha Kolay İş Bulabilir Yoksa İnşaat Mühendisi Mi?

İş bulmak daha önceki yazılarımızda da söylediğimiz gibi sizin kendinizi ne kadar geliştirdiğinizle ve çevrenizin ne kadar geniş olduğu ile alakalıdır. Kendini iyi yetiştiren bir inşaat mühendisi de mimarda kolayca iş bulabilir. Sizde üniversitede yatmak yerine geleceğe yatırım yaparsanız kolayca iş bulabilirsiniz. Ülkemizde son zamanlarda inşaat sektöründe büyük gelişmeler oldu; kentsel dönüşümden dolayı inşaat işi hem kazançlı oldu hem iş bulma fırsatı arttı. Bu hemen girip yüksek maaşla işe başlayacağınız anlamına gelmiyor. Kendinizi geliştirmek için fırsatınız olduğu anlamına geliyor.

İnşaat İşi Biter Mi?

İnsanlık yaşadığı sürece ve göçebe olmaya karar vermediği sürece inşaat sektörü bitmez diyebiliriz.

Yani kısacası bahsi geçen iki meslek grubunun arasındaki fark aslında 3E kuralının sıralanışına göre fark edilebilir düzeydedir. İnşaat Mühendisliği mesleğinde 3E kuralı “emniyet>ekonomi>estetik” olarak geçerli iken, mimarlık mesleği 3E kuralını “estetik>emniyet>ekonomi” olarak dikkate almaktadır.

Kırklareli Üniversitesi-İnşaat Mühendisliği

Daha Fazla İnşaat Müh.