Akıllı Şehirler Hakkında Herşey! | Mühendisler Birliği

Akıllı Şehirler Hakkında Herşey!

Bilgisayar Müh.

Akıllı Şehirler Hakkında Herşey!

‘Akıllı şehir’ son yıllarda bir kelimeden daha fazlası oldu. Aslında, Nesnelerin İnterneti’ndeki (IoT) ve bağlı cihazlardaki artışla, dünya çapında daha fazla şehir her zamankinden daha akıllı hale geliyor.

Bununla birlikte, akıllı bir kentin sakinlerinin gelişim düzeyine, kaynaklarına ve isteklerine bağlı olarak farklı şekillerde tanımlanabileceğini belirtmek önemlidir.

Bu, Avrupa’da akıllı bir kentin Hindistan’daki akıllı bir şehre farklı çağrışımları olabileceği anlamına gelir.

Konuma rağmen, akıllı bir şehir genellikle yaşam kalitesini artırmak için veri ve dijital teknoloji kullanılarak geliştirilir. Akıllı uygulamaların benimsenmesi, bölge sakinlerine halk güvenliğinden sağlık ve taşımacılığa kadar birçok avantaj sağlayabilir.

Aslında, McKinsey Global Institute (MGI) tarafından yayınlanan bir rapora göre, akıllı şehir uygulamaları sağlık ve güvenlik gibi bazı yaşam kalitesi göstergelerini yüzde 10 ila 30 oranında artırabilir.

Akıllı şehir nedir?

Temel olarak, akıllı bir şehir, enerji, bağlantı, ulaşım, kamu hizmetleri ve diğerleri gibi kentsel hizmetlerin performansını ve kalitesini artırmak için bilgi ve iletişim teknolojilerini (BİT) kullanarak bir bölgenin veya şehrin yeniden geliştirilmesidir.

Etraftaki altyapının doğasını ve ekonomisini değiştirmek için ‘akıllı’ teknolojiler kullanıldığında akıllı bir şehir geliştirildi.

Gemalto’ya göre, akıllı bir şehir en iyi şekilde bir çerçeve olarak tanımlanır ve BİT’in büyük bir kısmı, kablosuz teknolojiyi ve bulutu kullanarak veri ileten akıllı bir bağlı nesneler ve makineler ağıdır.

Temel olarak, bulut tabanlı IoT uygulamaları, işletmelerin ve sakinlerin yaşam kalitesini iyileştiren daha iyi kararlar almasına yardımcı olmak için gerçek zamanlı olarak veri alır ve yönetir.

Bu kararlar maliyetleri düşürürken trafik sıkışıklığının, enerji bozulmasının, internet bağlantısının ve diğer hizmetlerin iyileşmesine yol açabilir.

Akıllı şehir uygulamasının en popüler örneği, sürücüleri en yakın noktaya yönlendirmek için otoparkmetreler ve EV şarj istasyonları ile iletişim kurmak için yapılabilecek olan, özerk araçlar olarak bilinen bağlı otomobillerdir.

Otomobil üreticileri, ABD içindeki otonom sürüşlerde zaten Tesla gibi üreticilerin önünde bulunan otomobillerin geliştirilmesi için çalışmaya başladılar.

Gartner , 2020 yılına kadar toplam 250 milyon bağlantılı aracın yollarda kalacağını tahmin ediyor, bunun anlamı, beş araçtan birinin 2020 yılına kadar bir tür kablosuz ağ bağlantısına sahip olacağı anlamına geliyor.

Akıllı şehirlere neden ihtiyacımız var?

Gemalto’ya göre, dünya nüfusu sürekli artıyor ve kentleşmenin gelecek otuz yılda şehirlere 2,5 milyar insan daha eklemesi bekleniyor.

Zaten, insan nüfustaki artış, New York, Tokyo ve Londra gibi dünyadaki megacitelerde aşırı kalabalıklaşmaya yol açıyor.

www.hdnicewallpapers.com

İngiltere Ulaştırma Bakanlığı, İngiltere’nin dünyanın en sık görülen ülkelerinden biri olduğunu ve yalnızca Londra’da 2017’de sabahın ilk saatlerinde kapasiteden yüzde 5,4 daha fazla yolcu olduğunu bildirdi.

Bu gibi nedenlerden dolayı şehirler, şehir sakinlerini ve taşeronları akıllı politikalarla kentsel yaşama ve hareketliliği ele alarak baskı altına almanın yollarını bulmak zorunda kalıyor.

Nüfus sayıları arttıkça, bazı ülkeler çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği büyümeye ayak uydurmanın bir gereği olarak görüyor. Aslında, yaklaşık 200 ülke akıllı şehir teknolojisinin başarı için çok önemli olduğunu söylüyor.

Akıllı şehirler güvenli midir?

Güvenlik , herhangi bir şehirdeki ana kaygılardan birisidir ve dijital teknolojilerin eklenmesiyle, endişe daha da artmaktadır.

Dahası, siber suçlar ve veri hırsızlığı riskinin artması nedeniyle, akıllı şehirler potansiyel tehditlerle mücadele etmek için hazırlanmalıdır.

Yukarıda belirtildiği gibi, teknolojilerin vatandaşların daha iyi ve veri bilinçli kararlar almasına yardımcı olmaları beklenmektedir. Aslında, akıllı teknolojilerin dahil edilmesi ölümleri azaltma ve acil durum müdahale sürelerini iyileştirme potansiyeline sahiptir.

MGI’nın akıllı şehirlerinden gelen raporda , akıllı teknolojilerin ölümleri yüzde sekiz ila 10 oranında azaltabileceği ve suç olaylarını yüzde 30 ila 40 oranında azaltabileceği tespit edildi.

Genel olarak, birkaç bağlı teknolojinin benimsenmesi risklerle birlikte geliyor. Şehirlerin, güvenli bir kentsel ortam sağlamak için güçlü kimlik doğrulama ve kimlik yönetimi çözümleri sağlayacak çözümleri entegre etmesi gerekir.

Daha Fazla Bilgisayar Müh.