11 Popüler Programlama Dilinin Karşılaştırması! | Mühendisler Birliği

11 Popüler Programlama Dilinin Karşılaştırması!

Bilgisayar Müh.

11 Popüler Programlama Dilinin Karşılaştırması!

300’den fazla standart kodlama diliyle nereden başlıyorsunuz? Öğrendiğiniz programlama dilleri kariyer hedeflerinize bağlı olacaktır. İşte en popüler programlama dillerinden birkaçı ve bunların en sık nasıl kullanıldığı inceledik.

C

C, aslında Unix sistemleri için yaratılmış genel amaçlı bir kodlama dilidir. Yaygın olarak çapraz platform sistemlerinde, Unix kodlamasında ve oyun kodlamasında kullanılır. C ++ ‘dan daha küçük olduğundan ve daha hızlı çalıştığı için sık sık seçilmiştir. Java’yı izleyen en yaygın ikinci programlama dilidir. C, C #, Java, JavaScript, Perl, PHP ve Python gibi birçok kodlama dilinin dedesidir.

C ++

C ++, nesne yönelimli bir orta seviye kodlama dilidir. Bununla birlikte, C’den türetilir, ancak daha çok yönlü bir kodlama dili yapmak için eklentilere ve geliştirmelere sahiptir. Kolay işbirliğine olanak sağlayan parçalara bölünebileceği için büyük projeler için çok uygundur. Adobe, Google, Mozilla ve Microsoft dahil dünyanın en iyi bilinen teknoloji şirketleri tarafından kullanılmaktadır.

Objective-C

Bu listedeki kodlama dillerinin çoğu gibi, C’den de türetilmiştir. Bu, mesaj iletme işlevi eklenmiş olan genel amaçlı, üst düzey bir koddur. Apple’ın OS X ve iOS uygulamaları için Swift ile değiştirilene kadar tercih edilen kodlama dili olduğu biliniyor.

Java

Java şu anda dünyada en popüler ve en çok kullanılan dildir. Başlangıçta interaktif TV için yaratılmış olmasına rağmen, Android cihazlar için tercih edilen dil olarak bilinir hale geldi. Aynı zamanda, tercih edilen kurumsal düzeyde yazılımın kodlama dilidir. Çok amaçlı bir kodlama dilidir, çünkü platformlar arası kullanılabilir (yani akıllı telefon uygulamalarında masaüstü uygulamalarında olduğu gibi kolayca kullanılabilir). C ++ ‘ı, zaten C dillerini biliyorsanız, toparlanmayı kolaylaştıran yapı ve yapıya benzemektedir.

JavaScript, web sayfalarının işlevselliğini genişletmek için bir eklenti kodu olarak oluşturuldu. Gönderme formları, etkileşim, animasyonlar, kullanıcı izleme vb. Gibi dinamik özellikler ekler. Genellikle ön uç geliştirme için veya müşterilerin ve müşterilerin etkileşime girdiği kodlama çözümleri için kullanılır. Tüm tarayıcılarla uyumludur, onu genel amaçlı iyi bir web geliştirme kodu haline getirir, ancak hata ayıklamanın zor olduğu da bilinir.

Swift

Uzun süredir Apple programları söz konusu olduğunda, Objective-C’nin yerine geçtiği için son yıllarda popülerlik kazanıyor, çünkü okunması kolay, bakımı kolay ve Objective-C’den daha hızlı. Bir Apple kodlayıcı olmak veya iOS için programlar yazmak istiyorsanız, öğrenmek istediğiniz dil budur. Objective-C hala kullanılsa da, Swift hızla Apple aygıtları için programlar oluşturan kodlayıcılar için tercih edilen programlama dili haline geliyor.

C #

Genel bir amaç, nesne yönelimli kod, C # (telaffuz edilen C Sharp) 2001 yılında Microsoft tarafından yaratılmıştır. Kodlama dillerinin C ailesinden sonra adlandırılmış olmasına rağmen, Java ile diğer C dillerinden daha yaygındır. C # çoğunlukla dahili / kurumsal çözümler için kullanılır ve ticari yazılımlarda daha az sıklıkta kullanılır.

PHP

PHP, açık bir koddur, öncelikle web geliştirmede kullanılır (aka web sayfaları oluşturma). PHP, web sayfası oluşturmayı kolaylaştırmak için yaratılmıştır. Çabuk toplanabilen oldukça basit bir programlama dilidir. Facebook, Wikipedia ve WordPress dahil olmak üzere birçok web tabanlı şirket tarafından kullanılıyor.

Ruby

Ruby, Japonya’da 90’lı yılların ortalarında geliştirilen, nesne odaklı, genel amaçlı bir programlama dilidir. Öğrenmesi daha basit olan programlama dillerinden biridir ve genellikle Ruby on Rails’e basamak taşı olarak kullanılır. Hem kodlamak hem de verimliliği artırmak için geliştirildi. Okunması kolay olduğu biliniyor ve sonuç olarak birçok programcı Ruby’yi ilk kodlama diliniz olarak öğrenmeyi öneriyor. Hulu, Shopify, Airbnb ve diğerleri gibi siteler tarafından kullanılıyor.

Python

Diğer bir genel amaç olan üst düzey kod Python, gelecek kodlayıcıların favorisidir. Kullanımı eğlenceli olacak şekilde tasarlandı. Yeni başlayanlar için kodlayıcıların öğrenmesi için tavsiye edilen bir diğer dil – ve Amerikan üniversite programlarında en iyi tanıtıcı kodlama dili oldu. Veri analizi için akademik toplulukta da popüler olmasına rağmen, çoğunlukla web uygulamaları ve bilgi güvenliği için kullanılır. Google, Dropbox, Pinterest ve Spotify gibi teknoloji devleri tarafından kullanılıyor.

Acemi bir kodlayıcı ya da repertuarınıza yeni bir kodlama dili ekleyen deneyimli bir programcı olun, doğru programlama becerilerini öğrenmek, istediğiniz kariyeri hazırlamak için esastır. Siz hangi dile yönelmeyi düşünüyorsunuz? lütfen yorumlarda belirtiniz. Kim bilir ki belki bu yorum sayesinde öğrenmek istediğiniz dil için bir grup bulup arkadaşlarınızla öğrenmeye başlayabilirsiniz 🙂

Okumaya Devam Et
Bu yazılar da hoşunuza gidebilir...

Daha Fazla Bilgisayar Müh.